Evde olması gerekenler




Liste daha da uzatılabilirdi. Ben okuduklarımı, tecrübe edip faydasını gördüklerimi yazdım. Olabildiğince sade tutmaya çalıştım. Sizin de başka faydalı önerileriniz varsa yazabilirsiniz.




1. Fermente gıdalar :






2. Yağlar :

Günlük mutfak kullanımında (tabi bütçe de önemli ama sağlık için) zeytinyağı ve tereyağı kullanılalı. 

Margarini ben 10 yıldır kullanmıyorum. Annemin margarin yediğim zaman damarlarımın sertleştiğini hissediyorum derdi. Bilimsel olarak bir ispat getiremem ama margarin yerine mümkünse tereyağı tercih edilmeli. 
Kantaron, aynı sefa, kekik ve biberiye yağlarına gelince daha çok tedavi amaçlı evde bulundurmalı. 




3. Doğal temizleyiciler :

Evde yapılmış katı sabun veya arap sabununu (jel sabun) bir kere kullandınız mı dediğimi daha iyi anlayacaksınız. 
>Doğal sabunda banyodan sonra giderde tortu oluşmuyor. 
>Saçlarda keçeleşme oluşmuyor.
>Endüstriyel sabunlarında olan deri yoluyla emilen kimyasallar olmuyor. 
>Mis gibi zeytinyağı kokuyor.

Vücut temizliğinde katı zeytinyağlı sabun
Ev temizliğinde arap sabunu, sirke ve karbonat hepsi bu kadar. 

Temiz ve sade...

4. Bitki çayları :

Geçmişte kendimize ait karışım çaylarımız, kış çaylarımız, soğuk algınlığı çaylarımız olmuştur. Bunları geliştirip yenilerini ekleyebiliriz.

Tavsiyem karışım çaylarına biberiyeyi (hafızayı güçlendirir), zerdeçalı (kansere karşı etkili), zencefili (bağışıklığı destekler), tarçını (şekeri dengeler) ve kekiği (antifungal-mantar düşmanı) ilave edebilirsiniz.

Ben burada bugüne kadar pek duymadığınız bir çaydan bahsetmek istiyorum. SARI KANTARON ÇAYI. Ben de bu yıl keşfettim. Demlemesi, rengi ve tadı ıhlamur gibi. Ama şifası bambaşka. Normal zamanlarda da tüketilebiliriz. Ancak depresyon hallerinde antidepresan olarak oldukça etkili diyebilirim.

5. Baharatlar :

Sevdiğiniz baharatların yanında yukarıda saydığım baharatları evimizde bulundurmaya çalışalım.

6. Çerezler- tatlı atıştırmalıklar :

Sizinde evinizde bizde olduğu gibi tatlı canavarları varsa burası önemli demektir.

Tatlı krizleri için orta karar (tadında) hurma, gün kurusu, ceviz, badem ve fındığı tercih edebiliriz. Bu çerezlerin KABUKLU ve ÇİĞ hallerini tercih etmekte yarar var. Ne tüketirsek tüketelim işlenmemiş (veya az işlenmiş) olanını öneririm. 

Unutmamak gerekir ki ne tüketirsek tüketelim (en sağlıklı olanı bile) tadında bırakalım. AZI KARAR ÇOĞU ZARAR. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İBS KABUSUNDAN NASIL KURTULDUM?

Sizin tercihiniz hangi sirke?

Sirke deneyi