Sirke Yapımı
Herkes evde kendi doğal sirkesini yapabilir.
İhtiyacımız olanlar :
İhtiyacımız olanlar :
4 litrelik CAM kavanoz için,
1. doğal, kurtlu, ilaçsız, olgun ve şekerli meyveler (700 gr)
2. doğal sirke veya anası ( bir çay bardağı)
3. içme suyu ( yaklaşık 3000 gr)
4. kaya tuzu (en sonda damak tadına göre bir miktar)
5. biraz da sabır.
5. biraz da sabır.
Yaptığınız sirkelerinizi salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Ama daha çok temizlik amaçlı kullanabilirsiniz.
Ev yapımı doğal sirkelerin kokusu hazır sirkelerin kokusuna benzemez. Bir de güzel kokulu meyvelerden sirke kurarsanız çok keyif alırsınız.
Herkese şimdiden kolay gelsin.
YAPILIŞI :
1. Meyveler sirkeli suda yıkanır.
2. Bir gün kadar kurumaya bırakılır (kabuklarında yararlı bakteriler çoğalsın diye).
3. Cam kavanozlar güzelce temizlenir (deterjansız).
4. Cam kavanoza koyarken üzüm nar gibi meyvelerin bir miktar suyu sıkılır (narın kabuğunun tepe kısmından bir miktar ilave edilebilirsiniz/ elmaları kabuk ve çekirdekleri ile kullanabilirsiniz).
5. İçme suyu ve bir miktar doğal sirke (veya sirke anası) ilave edilir.
6. Bir hafta kadar (meyveler dibe çökene kadar) günlük dört beş defa karıştırılır.
7. Meyveler çökünce yaklaşık 8 hafta beklenir. Bu arada sirke anası ve beyaz kurtçukları görürseniz korkmayın doğru yoldasınız.
8. Sirke anası suyun altına inince sirkelerimiz süzülür (Sirkelerim çok keskin olsun derseniz daha fazla bekletebilirsiniz).
9. Süzdükten sonra sirkeler bir miktar doğal kaya tuzu ilave edilir.
PÜF NOKTALARI :
1. Meyveler olgunlaşmış olmalı.
2. Şeker oranı az olan meyveler için bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
merhaba iyi günler,yaklaşık 3 ay önce elma sirkesi kurdum,ama bazı problemler var,sirke anası oluştu çok ince oluştu,sirke anası neden böyle ince oluştu sizce?tadı çok keskin değil,biraz susumsu,geçenlerde süzmek istedim ama dedigim gibi problemler var,bekletmelimiyim yoksa suzup sirke anasını içinemi atmalıyım,karar veremedim lütfen yardımcı olurmusunuz,ne yapmalıyım?
YanıtlaSilkusura bakmayın. bir süredir buralarda yoktum. hala ihtiyacınız varsa şöyle yardımcı olayım. Meyveleriniz tam olgun ve şeker oranı yeterli değilmiş sanırım. bu yüzden keskinleşmemiş ve su tadı geliyor. bekletseniz de sonuç malesef değişmeyecek. yaniden güzel ve olgun meyvelerden sirke kurmak gerekecek.
Sil