Ekşi mayalı ekmek
Ekşi maya Yapımı:
1. sirke ile temizlediğimiz cam kavanoza bir miktar un( siyez unu veya tam buğday unu olur) ve içme suyunu koyduk.
2. Ağzını tülbent ile bağlayıp karanlık bir yerde beklettik
3. ilk 3 gün sabah akşam içindeki hamur kadar ilave un ve su işe besledik
4. son iki gün sabah aynı şekilde besledik
5. mayanın kıvamı kek hamuru kadar cıvık değil katı da değildi
6. 5. gün sonunda mayamız resimdeki gibi göz göz olunca mayamız kullanıma hazır
2. Ağzını tülbent ile bağlayıp karanlık bir yerde beklettik
3. ilk 3 gün sabah akşam içindeki hamur kadar ilave un ve su işe besledik
4. son iki gün sabah aynı şekilde besledik
5. mayanın kıvamı kek hamuru kadar cıvık değil katı da değildi
6. 5. gün sonunda mayamız resimdeki gibi göz göz olunca mayamız kullanıma hazır
Not: Ekşi maya zamanla kuvvetlenir.
Ekmek yapımı:
1. mayadan bir kaşık alıp içine 2 kaşık kadar un ve su ekledik
2. bu cıvık karışımı otoliz ettik. Yani 4 saat kadar mayayı bekleterek aktive ettik. Hamurumuz da göz göz oldu.
3. Artık ihtiyacımız kadar unu ve whey proteini (yoğurt suyu) ilave ettik. Yoğurt veya peynir suyu yoksa içme suyu ilave edilebilir.
4. bu hamuru da 10 saat kadar dinlendirdik
5. kabardıkça karıştırdık
6. bir saat de yapacağımız ekmek kalıbında dinlendirdik
7. 180 derece fırına bir miktar su koyup ekmeğimizi pişirdik
8. üzerine vurduğumuzda tok ses gelince hazır olmuş denektir
Afiyet olsun
Yorumlar
Yorum Gönder